Jednoduché tipy jak pečovat o šperky

Většina žen během svého života nashromáždí celou řadu šperků. Některé z nich jsou z cenných kovů, jako je stříbro či zlato. O ty se většina z nás snaží starat pečlivě. Pak ale máme řadu „cetek,“ tedy kousků levnější bižuterie, které máme tendence někde jen hromadit a vrstvit v krabičkách. Jednou za čas si ve špercích uděláme pořádek, ale jejich pravidelným nošením a střídáním jsme brzy, tak kde jsme byli. Zkuste vyzkoušet naše tipy.
zelený šperk

· Nástěnka místo šperkovnice

Nebaví Vás neustále se přehrabovat v malých šperkovnicích a hledat ten správný šperk, který si chcete ráno rychle vzít? Pak by pro Vás skvělým tipem mohla být koupě obyčejné levné korkové nástěnky. Zároveň s nástěnkou si pořiďte i pár pěkných barevných špendlíků. Pak už jen zbývá všechny náhrdelníky, náušnice či náramky navěsit na nástěnku a budete je mít vždy na očích přehledně uspořádané.

· umělé perly
Kde uchovávat stříbrné šperky?

V tomto případě se vyplatí porozhlédnout se třeba ve věcech po babičce po dřevěné skříňce na šperky vykládané sametem. Samet dokáže zpomalit černání stříbra. Pokud objevíte nějaký krásný kousek, pečlivě dřevo naleštěte a skříňku si vystavte na nějaké důstojné místo.

· Jak sundat příliš těsný prsten?

Existují dva zaručené tipy, které by Vás v takovéto situaci měli zachránit. Zaprvé můžete vyzkoušet prst a prsten pořádně namydlit mýdlem, a pak by se Vám mělo podařit prstýnek z prstu stáhnout. Druhou možností je použití majonézy. Snažte se, aby se majonéza dostala pod prsten, jen tak se Vám podař ho sundat. Pokud ani jedna z těchto variant nezabere, nezbyde Vám nic jiného než zajít do klenotnictví a nechat si prsten přeštípnout. Nebojte se, není navždy ztracen. Prsten Vám dokáží upravit na míru.

· prstýnky dvou barev
Co provést se zauzlovaným řetízkem? í

Obrňte se velkou trpělivostí, jinak je nebezpečí roztrženého řetízku velké. Zkuste uzlík posypat dětským pudrem či kukuřičným škrobem a pomocí dvou špendlíků uzlík rozmotejte. Podobně by Vám mohl pomoci i rostlinný olej, který uzlík řádně promaže, jednotlivé dílky budou klouzat a snáze je rozmotáte. Až dosáhnete kýženého úspěchu, jemně řetízek umyjte prostředkem na nádobí.