Altruismus je sexy

Altruismus, tedy schopnost pomáhat lidem bez vedlejšího motivu, čistě z touhy pomoci, je skeptiky považována za hloupost, ale není to pravda. Pokud jste altruističtí, studie říkají, že máte více sexuálních partnerů, více sexu, jste otevření, vlivní a užíváte si kvalitnějšího sexu. Jak je to možné? Britští vědci zjistili, že existuje spojitost mezi altruismem a evolucí – ba dokonce, že jsme k altruismu naprogramováni geneticky, ale společnost nás vychovává jinak.
Sousedská výpomoc
Co je altruistické chování ve vědeckém výzkumu?
– Dary charitě
– Darování krve
– Sousedská výpomoc

Co ukázaly výsledky?
– Lidé, kteří jsou altruističtí, si připadají atraktivnější
– Lidé, kteří jsou altruističtí, se těší většímu zájmu potenciálních sexuálních ale i životnáích partnerů
– Lidé, kteří jsou altruističtí, mají sex častěji, a to až trojnásobně

Druhý výzkum
Kritikové však poukázali na to, že se tito lidé mohou pouze chvástat a z narcismu poukazovat na to, jak jsou altruističtí. Z toho důvodu britští vědci udělali nový výzkum. Ten zaopatřili tak, že pověděli účastníkům, že za dotazník dostanou sto dolarů, který mohou věnovat charitě. I tento výzkum však potvrdil výsledky toho prvního. Lidé skutečně peníze na charitu věnovali a mluvili o tom, že mají více sexuálních partnerů a také se se sebou cítí spokojeněji.
darování krve
Odkud se bere altruismus?
Zdá se, že máme altruismus doslova v genech. Nesobecké chování můžeme dokonce povzbuzovat. Altruismus sídlí v našem mozku, konkrétně v amygdale, v somatosenzorickém kortexu a také v anterioru insula – tedy s částí mozku, které jsou spojovány s bolestí, s emocemi, ale také s napodobováním jednání druhých či učení se pomocí napodobování. Všechny tyto části a faktory souvisejí s nesobectvím.

Prosociální ozvěna
To je důvod, proč altruismus cítíme. Dá se říct, že jsme si vědomi bolesti druhých a pomocí zrcadlového impulzu máme k zažívání bolesti, kterou prožili ostatní, tím více máme tendenci s nimi zacházet stejně jako sami se sebou.