Poukázky na stravování u nás využívá více než 1 milion a 300 tisíc lidí v zaměstnaneckém poměru

Stravenky jsou výhodným benefitem pro obě strany, podnikatelé je mohou zařadit mezi daňově uznatelné položky. U stravenek pro pracovní cesty lze odečíst 70 procent hodnoty stravenky a ta se pro tento typ zvýšila od ledna 2018 na 93 Kč. Současný zákon o daních z příjmu pamatuje na zaměstnavatele v tom smyslu, že mohou hradit zaměstnancům maximálně 55 procent ceny stravenek a zbytek, tedy 45 procent, si zaměstnanec doplatí.
zdrává jídla

Investovat do stravenek se vyplatí i pro zaměstnavatele

Nejvýhodnější stravenky pro podnikatele, co se týče odpočtu z daní, jsou v současné době poukázky za 118 korun, oproti roku 2017 jejich hodnota vzrostla o devět korun. Přitom pouhá čtvrtina podnikatelských subjektů v Česku vyplácí zaměstnance stravenkovým benefitem vyšším než 100 korun. Průměr se pohybuje kolem 80 korun za stravenku. Společnost Sodexo se snaží firmy upozornit na to, že vklad do stravenek představuje o polovinu výhodnější situaci ve srovnání se mzdou, stačilo by zaměstnancům vyplácet větší podíl mzdy právě na stravenkách, a to zejména díky daňovému zvýhodnění jednak pro podnikatele, ale i pro samotné zaměstnance.
malé závitky

Oběd v restauraci již pod sto korun nepořídíte

Stravenky budou výhodné z hlediska odpočtu z daňového základu a zároveň tím zaměstnancům mohou pohodlně pokrýt cenu obědu, poněvadž náklady na veřejné stravování stále rostou. Dnes vás v průměru standardní obědové menu vyjde na 110 – 120 korun, zkrátka pod stovku se víceméně nikde nenaobědváte. Největší nárůst ceny obědů způsobilo plošné zavádění EET, v současné době se ceny takřka stabilizovaly, ale stále pomalu narůstají, a to díky rostoucím nákladům do základních potravin a surovin. Svůj podíl na růstu cen obědů má i velmi nízká míra nezaměstnanosti, růst mezd, a to i v oblasti pohostinských služeb.
pizza se špenátem
Možná vás nepřekvapí, že lidé nejvíce utrácí právě ke konci roku. Bývá to takřka pravidlem již desítky let, v prosinci výrazně rostou tržby v restauracích právě v souvislosti s drahými obědy, které jsou často doplněny zákuskem, salátem, nebo luxusnější kávou. Zřejmě to souvisí s obdobím vánoc, kdy si lidé dopřávají pochutiny, které by jindy ani neochutnali.